החירות היא ערך מאוד משמעותי עבור האדם, אבל האם באמת כולנו מרגישים חופשיים כשאנחנו קמים בבוקר? בחיים המודרניים, מלאי ההתחייבויות והריצות הבלתי פוסקות קצת קשה לדעת. הנה 7 דרכים לענות לעצמכם על השאלה
סיפור יציאת מצרים והיציאה לחופשי מעבדות, הפכה את החירות לערך משמעותי. אבל הסיבה העיקרית שבגללה רובנו מתקשים להרגיש חופשיים היא שאנחנו מייחסים יותר מדי משמעות לחופש בעולם החיצוני מאשר לגורמיים פנימיים. במילים אחרות, חופש הוא לא חופשה, הוא לא כסף, והוא לא חוסר אחריות. אנחנו שומעים הרבה אנשים מתלוננים שמאז שהם הורים, לדוגמה, אין להם חופש. זה נכון שהקמת משפחה היא שינוי מהותי בנסיבות החיים, אבל אם נדע ליישם את השינוי הזה בהתאם למציאות החדשה יהיה לנו דווקא יותר חופש ולא פחות ממנו.
הרגשת החופש נובעת מהיכולת שלנו להגיב לנסיבות החיים בצורה שלווה, או בעצם לא להגיב בכלל אלא ליצור, ודווקא אחריות שמקושרת אצל רבים מאיתנו לעבדות, היא בדיוק המהות של החופש האמיתי. מי שלוקח אחריות, לא מאשים ומתלונן, ומקבל את זה שהוא הזמין את נסיבות החיים, גם אם הן לא תמיד מהנות, הוא האדם החופשי. חופש מחרדות ומחשבות שליליות, תמיד קודם לחופש שהוא בילוי או הנאה גשמית, ומי שמתבלבל בסדר מרגיש עבד. הנה 7 דרכים באמצעותן תתחילו להרגיש גם חופשיים וגם מאושרים.
1. האם אתה שופט את עצמך במהלך היום?
אם אתה אומר לעצמך דברים כמו “שום דבר לא ייצא ממני”, או “המצב מחורבן” אתה מקדם אנרגיה שלילית וגורם לעצמך להרגיש חסר אונים – ובכך מבטל את הזכות להרגיש חופשי. נוכל לדעת אם אנחנו מתארים את המצב באובייקטיביות או שופטים אותו על ידי כך שנשים לב אם מתעורר בנו רגש שלילי כשאנחנו אומרים את המשפטים האלה.
אז מה עושים? כדי להיות חופשיים משיפוטיות אנחנו צריכים לסלוח לעצמנו על השיפוט או המחשבה השלילית. הסליחה היא לא על המצב, כי המצב הוא רק פרשנות, אלא על השיפוט והפרשנות השלילית שלנו.
2. האם אתה מזהה התנגדויות כשאתה מתנהל ביומיום?
אם אתה מוצא את עצמך חושב דברים כמו: “אני בכלל לא מסוגל לזה”, או “אין לי תנאים לבצע את המשימה” אלה התנגדויות. רשום את ההתנגדויות האלה ונסה לזהות אילו מחשבות עומדות מאחוריהן. לא פעם תגלה אמונות יסוד מכשילות, כמו “כסף לא צומח על עצים”, או “לא מגיע לי להיות מאושרת”.
אז מה עושים? פשוט רשמו את הדברים וערכו איתם היכרות. אפשר ללמד את השכל אילו מחשבות ואמונות מועדפות על ידינו, ולא לתת מקום לאלה שמחלישות אותנו.
3. האם אתה מכיר בערכים האישיים שחשובים לך?
אנחנו מבדילים בין מוסר כליות של מה צריך להיות ובין מוסר אישי של מי אני ומה חשוב לי. ההיכרות עם עולם הערכים שלי וההכרה של מה חשוב לי היא תמיד יותר מקדמת ממה שנראה חשוב (גם אם הוא לא תמיד מתאים לי). ערכים תמיד בנויים בהיררכיה פנימית, או במילים אחרות תמיד יש משהו שערכו גבוה יותר בעיני עצמי מאשר משהו אחר.
אז מה עושים? כדי לברר מהו סולם הערכים שלכם, בנו לעצמכם דילמות מהחיים: למשל, אם כתבתם בסדר נעדיפויות שלכם בריאות לפני כסף, שאלו את עצמכם האם תהיו מוכנים לעבוד מסביב לשעון גם אם הדבר יפגע בבריאותכם? אם כתבתם משפחה לפני מימוש עצמי, שאלו את עצמכם- האם באמת תהיו מוכנים לוותר על ג’וב חלומות כדי להיות יותר בבית?
4. האם אתה יודע מה מחליש אותך?
אחרי שסימנת את חמשת הערכים החשובים לך ביותר, בדוק אילו אמונות יש לך ביחס לכל אחד מהם. אם למשל אחד הערכים שחשובים לכם ביותר הוא הורות, בדקו אילו אמונות קשורות אליו – למשל: “אמא שמגשימה את עצמה היא אמא טובה יותר” או “אמא שדואגת קודם כל לעצמה היא אמא גרועה”.
אז מה עושים? בדקו אילו מהאמונות מחזקות אתכם, ואילו אמונות תוקעות אתכם. אם גיליתם אמונה מחלישה שקשה לכם לוותר עליה, שאלו את עצמכם: האם היא באמת נכונה תמיד, או שאולי אתם מכירים אימהות שדואגות קודם כל לעצמן, ושהן למרות זאת אימהות מצוינות? אם גיליתם אמונה מחלישה (למשל: “כסף לא בא בקלות”) ואתם רוצים להיפרד ממנה לשלום, נסחו לעצמכם הכרזה הפוכה, למשל: “בשבילי כסף כן בא בקלות” (שהרי יש אנשים שהכסף בא אליהם בקלות. למה שלא תהיו ביניהם?״ את ההכרזה החיובית כתבו לעצמכם על פתק בארנק, על שומר המסך, על המראה – בכל מקום שבו תיתקלו בה במשך היום. תת המודע שלנו מתקשה להבדיל בין דמיון ומציאות, ואם נשנן לו הכרזות חיוביות – הוא יפנים אותן ויפסיק להכשיל אותנו. האם אמא שמגשימה את עצמה היא אמא טובה יותר?
5. האם אתה מחובר לתחושה שבה אתה אכן חי בחופש?
תחושה היא שונה ממחשבה או רצון כללי. בחר מה היית רוצה להכניס לחיים שלך. אהבה? כסף? חלום ישן? רבים מאיתנו מחזיקים “רשימת מכולת” או מחשבה לגבי מה היינו רוצים אבל לא יודעים לדמיין איך זה מרגיש. זה הזמן לעבוד עם הלב, ולהרגיש מה הכמיהה הזאת אומרת.
מה עושים? דמיינו בפרטי פרטים את הסיטואציה שמתרחשת כאשר אתם מגשימים את הכוונה שלכם. אם למשל החלום שלכם זה להפוך לבעלי מסעדה דמיינו את עצמכם מגיעים לעבודה: איך המסעדה שלכם נראית? אילו ריחות יש בה? תנו נפח למה שהיה קודם שטוח.
6. האם אתה מודה על מה שיש או מתרכז במה שחסר?
זה קל להאשים ולהתלונן, אבל אנחנו יודעים שמה שאנחנו מתרכזים בו מתרחב – גם אם כרגע הדברים עוד לא נראים כמו שהייתם רוצים שהם ייראו.
אז מה עושים? עשו רשימה של 100 דברים שאתם יכולים להודות עליהם ממש עכשיו: על כך שיש לכם איפה לגור, מה לאכול, מישהו שאוהב אתכם, פרח בגינה, הורים, ילדים, אחים וכו’. זו טכניקה שעוזרת לחוש טוב יותר, ולמשוך אליכם סיטואציות טובות ומקדמות.
7. האם אתה יודע מה הצעד הראשון שלך לקראת החופש?
רבים מאיתנו מצהירים שהם לא חופשייים בהצהרות כמו “יש לי יותר מידי אחריות בבית או בעבודה”, או “אם היה לי יותר כסף/זמן היית יכול להיות חופשי”, אבל אין להם תכנית או אפילו צעד ראשון לקראת מה הם היו יכולים לעשות בנידון. כדי לבנות מסלול חדש, צריך להתחיל בקטן: לשתול זרע של כוונה.
אז מה עושים? בדקו עם עצמכם: מה אתם באמת רוצים? לאו דווקא מה שנדמה לכם שנכון. בטאו את הכוונה שלך ללא פחד מכישלון, בלי לחשוש להישמע מטומטמים או פאתטיים ובלי ציניות. רק הקפידו: על הכוונה להיות מנוסחת בלשון חיובית (“יש לי כסף’ ולא “אין לי אוברדראפט”) וטהורה – כלומר, אסור לה לבוא על חשבון מישהו אחר או להזיק לו.